Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΜΕΝΟΙ...


   Καθαρή Δευτέρα σήμερα, όλοι το γνωρίζουν! Οικονομική κρίση στη Ελλάδα! Κι αυτό το γνωρίζουν!Γι' αυτό και θα τηρήσουμε τις παραδόσεις! Θα τρέξουμε όλοι στις ταβέρνες και τα τσιπουράδικα ή ουζερί πιο εξευρωπαϊσμένα, να τα γεμίσουμε εν μέσω κρίσης.Καρφίτσα δε θα πέφτει πάλι, δέκα θα κάθονται και δέκα όρθιοι να σε κοιτάνε πότε θα καταπιείς τη μπουκιά σου να τελειώνεις να πάρουν σειρά.Και αν είσαι λίγο αναίσθητος εντάξει, αν όμως δεν είσαι, τότε το χταπόδι θα γίνεται σκληρό το τσίπουρο άνοστο και τα καλαμαράκια θα φορούν το σήμα της GOOD YEAR.Με λίγα λόγια όποιος πάει να πετάξει χαρταετό σήμερα την έβαψε.Είναι σίγουρο ότι θα καθυστερήσει και δε θα βρει θέση στα τσιπουράδικα.

Αυτή είναι η Καθαρή Δευτέρα? Έτσι μας τη μάθανε οι γονείς μας? Μερικά χρόνια πριν την "κρίση" τότε που πραγματικά δεν είχαμε λεφτά, θυμάμαι τις Καθαροδευτέρες...Τουλάχιστον μια βδομάδα πριν ετοιμάζαμε τον χαρταετό.Ήταν το σχολείο, ήθελε και χρόνο...να φτιάξεις την ουρά μεγάλη πολύχρωμη βαριά να κρατάει καλά ζυγισμένο τον αετό, μη τον παίρνει ο αέρας και τον στριφογυρνάει...να κάνεις και τις δοκιμαστικές σου μια δυο μέρες νωρίτερα....και όταν την Καθαρή Δευτέρα γέμιζε ο ουρανός χαρταετούς να είσαι σίγουρος ότι ο δικός σου θα πάει πιο ψηλά απ' όλους!!

Το φαγητό δε μας ένοιαζε, αλλά είχε η μαμά το ταπεράκι με τη φασολάδα, τουρσί, κρεμυδάκια και φυσικά χαλβά.Τι χαλβάς ήταν εκείνος!! Με τις ίνες του γινόταν μαστίχα στο στόμα και ήταν πεντανόστιμος.Κι εκείνον τον άλλον τον χαλβά τον άσπρο τον σκληρό, που αν δεν έχανες κανά δυο δόντια να τον κόψεις έπρεπε να το ζεσταίνεις στο στόμα κανά μισάωρο να μαλκώσει λίγο ν' αρχίσει να λιώνει και να μασήσεις με τα δόντια το σουσαμάκι που ξεκολούσε...Μ αυτά τα λίγα περνούσαμε υπέροχα και έχουμε να θυμόμαστε.Φύση, παρέα, κούραση (αν δεν είχε αέρα ψοφούσες απ το τρέξιμο! Το ξεχάσατε?)

Τώρα? Τώρα τι? Θα μου πεις τώρα πετάς αετό 364 μέρες το χρόνο! Είναι ανάγκη να πετάξεις και την Καθαρή Δευτέρα?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου